torsdag den 31. marts 2016

Det traditionelle samfund vs det moderne samfund


Ejner er født i 1930. Han er vokset op i en lille by uden for Frederikshavn. Hans far var advokat og hans mor gik hjemme og passede huset, ham og hans søster. De var indbegrebet af hvordan en traditionel familie så ud. Manden var den, som tjente penge til familien, mens kvinden gik hjemme og passede hjemmet og familien. Ejner siger selv, at de aldrig manglede noget – de fik sodavand og andre søde sager hver dag. Op igennem Ejners opvækst var der slet ikke fokus på, hvad sund kost var, samt vigtigheden af motion. I det traditionelle samfund var motion noget man fik igennem sit arbejde. Ejner var bydreng og gik med aviser - det var hans motion. I det traditionelle samfund var der mange, som arbejdede inden for landbrug og igennem deres arbejde i markerne fik de en masse motion og når de så kom hjem var der ikke fokus på, at de skulle have sund kost; de skulle bare have et solidt måltid, som mættede. Men det kunne de også sagtens holde til, eftersom de brugte kroppen hele dagen.

I det traditionelle samfund, så havde den bedre del af samfundet en dårligere livsstil. Selvom danskerne uanset klasse måske spiste overordnet ens – de spiste traditionel dansk kost. Da vi talte med vores kontaktsygeplejerske fortæller hun, at den ældre generation får traditionel dansk mad, og om eftermiddagen får de en skive hvidt brød eller småkager.
Overklassen dengang havde et større økonomisk råderum til at flotte sig med for eksempel sodavand, som de fik hver dag hjemme hos Ejner. De var måske også så privilegeret, at de havde bil, så de kørte til tingene, hvorimod i de lavere dele af samfundet havde man ikke råd til bil og skulle derfor cykle eller gå for at komme fra A-B, så de var generelt mere aktive i deres hverdag, hvor overklassen blev mere inaktive.
I Ejners familie var de godt økonomisk stillet grundet Ejners fars job som advokat, derfor havde de også råd til at få sodavand og andre søde sager hver dag og der var garanteret heller ikke sparet på den gode mad. For dem var det også et udtryk for velstand, at de netop kunne tillade sig at få disse ting. Ejners far havde, ligesom Ejner selv, også type-2 diabetes, men det var hverken noget, som der blev talt om eller taget hensyn til i familien ligesom i dag bliver der heller ikke taget hensyn til Ejners diabetes, når de mødes til familiesammenkomster, selvom alle i familien ved, at han har diabetes.


I takt med den teknologiske udvikling, er der sket en nedsættelse af den daglige fysiske aktivitet, som folk i det traditionelle samfund gjorde hver dag. Nu kan vi blive kørt til alt – vi behøver ikke tage vores cykel. Nu bliver markerne ikke pløjet med hjælp af mand og hest. I dag sidder landmanden i en traktor og pløjer sine marker. Så der er sket en naturlig nedsættelse af daglig fysisk motion. Hvis man skal være fysisk aktiv i dag, skal man gøre noget for det og være det bevidst. Som sygeplejersker skal vi have dette faktum i mente, at ikke alle mennesker er vant til at dyrke motion og de er måske heller ikke opvokset med at der var fokus på vigtigheden af motion. Vi skal stadig kunne rådgive patienter om vigtigheden af motion, men samtidig møde dem, hvor de er i forhold til motion. I takt med at vi generelt er blevet mere inaktive, så er det endnu mere vigtigt at vi tænker forebyggende, når vi skal vejlede patienter og lave nye tiltag på samfundsplan.  


Ejner var vokset op i den bedre del af samfundet grundet faderens status som advokat. De havde råd til fødevare, som andre af lavere status ikke havde, men i dag er det stort set omvendt, hvis vi kigger på statistikker over personer, som har prædiabetes og type-2 diabetes. Her ses det tydeligt, at der er en større andel af folk, som har en grundskole eller kort uddannelse med type-2 diabetes eller prædiabetes og derfor udvikler diabetes indenfor 3-5 år, hvorimod der er færre med en længere uddannelse, som udvikler diabetes. Man kan ligeledes også se, at der er en stor arvelighed i at udvikle type-2 diabetes, da der er 40% risiko for at man selv udvikler type 2 diabetes, hvis en af sine forældre også har haft type-2 diabetes og hele 80% hvis begge sine forældre har type-2 diabetes. Det er en skræmmende stor andel og type-2 diabetes er en livsstilssygdom, så den kommer af en dårlig livsstil; dårlige spisevaner og manglende daglig motion. Ejners far havde det og Ejner selv fik det også. Så vores case-person følger statistikken, om at det går i arv, så for at kunne forhindre det, så skal vi ind og kigge på familiens vaner, baggrund og viden om sundhed, og ved at ændre folks syn på sundhed og viden om sundhed. (23) (1) (25) (26) (27) (29) (57) (58) 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar