torsdag den 24. marts 2016

Forebyggelse og vejledningssamtaler

Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]

Forebyggelse defineres som sundhedsrelateret aktivitet, der forsøger at forhindre udviklingen af sygdomme, psykosociale problemer eller ulykker og derved fremme den enkeltes sundhed og folkesundheden. (42)

For at kunne forebygge er det vigtigt at oplyse borgerne om hvad der egentlig skal til for at skabe/opretholde en sund livsstil. Vejledning er et nyttigt redskab, som vi kan benytte os af. (12)

Der findes forskellige former for vejledningssamtaler. Da vi ikke skal tale direkte med hvert enkelte i befolkningen, kan det blive vanskeligt at opnå det bedst mulige vejledning. Vi vælger at se på de problemløsende samtaler og vejledingssamtalen.

Den problemløsende samtale finder vi relevant da vi i samfundet har et stigende problem i udviklingen af denne livsstilssygdom og den udvikling skal bremses.

Den problemløsende samtale går ud på at løse et specifikt problem ved brug af forskellige metoder. Tilgangen, problembaseret læring, giver trinvist fremgangsmåder der kan bruges i en problemløsende proces. Her skal vi som vejledere, henlede befolkningens opmærksomhed på en alternativ måde at tænke på. Fx kan vi præsentere dem for de 10 kostråd og forsøge at implementere at dette er en måde at tænke sin sundhed på og en god måde at opnå viden på, der er relevant for at forebygge diabetes type-2. (13)

Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]
Vejledningssamtalen har til formål at opnå en faglig og personlig udvikling for befolkningen (de vejledningssøgende). Her skal vi som vejledere, bidrage til at de opnår ny indsigt og ny erkendelse. Dette kan være at oplyse om de stigende antal der får konstateret diabetes type-2 og at folk erkender hvis de er i risiko og dermed handler på at forebygge. Det handler om at hjælpe befolkningen til at finde frem til/opdage/skabe nye løsninger på problemet for netop den enkelte, fx dårlig kost og for lidt motion.

Hvor den problemløsende samtale ser på en problembaseret læring, er vejledningssamtalen en lærings- og udviklingsorienteret samtale.(14)
Vi mener at med så stigende problem, som diabetes type-2 er, er det vigtigt at få oplyst befolkningen om viden ift. sundhed, forebyggelse og forandringer, hvilket vi blandt andet vil forsøge os med, gennem vejledning der kan være både problembaseret læring eller lærings- og udviklingsorienteret.
For at nå ud til befolkningen med sådan vejledning, håber vi at "ramme" noget i folk, som får dem til at tænke sig om en ekstra gang og danne en refleksion over sin egen / familiens livsstil.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar