torsdag den 31. marts 2016

Motion i forhold til blodsukkeret

Colourbox 31-03-16
Motion og især jævnlig motion har nogle rigtige gavnlige effekter for kroppen (38).

  • Det kan for eksempel hjælpe med at forebygge diabetes.
  • Det kan lykkedes ved at man for det første får et bedre hvilestofskifte (hvilket gør at man bliver bedre til at forbrænde energi).
  • Man øger muskelmassen (hvilket gør at det at forbrænde fedt bliver øget i flere døgn efter).
  • Insulinfølsomheden bliver bedre (hvilket sker pga. at muskler i aktivitet påvirker cellens evne til at optage sukker, så det kommer ind i cellen uden brug af insulin).  

Alle former for motion er vigtig og det handler om at finde det man bedst kan lide at lave, så det bliver sjovt at dyrke det og at det ikke bare er en pligt, som skal udføres. Det anbefales fra sundhedsstyrelsen at børn helst skal være aktive mindst 60 minutter om dagen ved en styrke på moderat til høj intensitet. Derudover skal børn også helst lave fysisk aktivitet med høj intensitet af 30 min. 3 gange om ugen (39). Til voksne anbefales det at man er fysisk aktiv mindst 30 min. om dagen ved moderat til høj intensitet, samt at man mindst er aktiv ved høj intensitet 2 gange om ugen af 20 min (40).

Mange er klar over at motion er så sundt så sundt og ved egentlig godt hvad der er det anbefalede, kan ikke gøre det. Man kan mangle gejsten til at gøre det eller ikke føle at man har overskuddet til det. Der kan findes mange undskyldninger for at man ikke gider. Men det kan for nogle være en hjælp, at have en træningspartner til at motivere og give yderligere forpligtelse. 
Hvis vi for eksempel kigger på Ejner (29), dyrker han ikke meget motion. Han er begyndt til genoptræning (grundet mange års stillesiden, som har givet stive led), men sætter det på pause, fordi sygeplejersken kommer på det tidspunkt, der er genoptræning, han finder ikke ud af om der er en løsning for at han kan være til begge ting. Han mangler muligvis lidt vejledning og inspiratio, hvilket han får, når hans kæreste er på besøg, for da er han ude at gå tur sammen med hende, dette viser at han godt kan, men enten mangler én at motionere med eller noget inspiration til motionen.

(45)
Alt i alt er det som sagt vigtigt at motionere, men der skal selvfølgelig også være plads til andre ting. Men motionen burde bringes endnu mere på banen end det allerede er, så alle virkelig får øjnene op for, hvor vigtig motion er og måske vil gøre noget mere ved det. Hvilket artiklen ” Diabetes Prevention at the Tipping Point: Aligning Clinical and Public Health Recommendations” (41) også fortæller noget om. Artiklen siger at en kombineret diet og motion (hvis det gøres regelmæssigt) er en perfekt ordination for at forebygge diabetes. Samtidig siger artiklen at sundhedsvæsnets ansatte burde gøre en større indsats i at screene personer og derefter koordinerer dem sammen med en kombineret diet og motion. Hvis dette kunne lykkes, ville det spare den globale verden for mange millioner kroner, da vi vil undgå sendiabetiske komplikationer.

Det er af stor betydning, både for raske som syge, at dyrke motion – for at gøre din krop godt, men også forebygge for diabetes 2. 

Hvis man ikke kan se, hvad man skal bruge motion til, burde en person inden for sundhedsvæsenet prøve at vejlede og vise hvordan motion er sund for hele kroppen, altså virkelig prøve at inspirere de personer, så det bliver mere en del af hverdagen, end det er for mange i dag i hvert fald ifølge vores spørgeskema (24). 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar