torsdag den 31. marts 2016

Mad som medicin

Vi kan enten undgå type 2 diabetes eller lære at holde vores blodglukose stabilt igennem kosten. Nogle vil endda fortolke maden som medicin.

Langt over halvdelen af deltagerne fra vores spørgeskemaundersøgelse spiser tre hovedmåltider om dagen, men ikke nær nok forstår betydningen af mellemmåltiderne. Efter vores interview med Mette spiser hendes borgere generelt meget dansk fed mad, og mellemmåltiderne består gerne af hvidt brød og småkager. Mette og hendes kollegaer gør det helt rigtige, nemlig at finde de mere grove småkager der indeholder flere proteiner og fibre.

I denne kamp mod en bedre kost og stabilt blodglukose, kommer bogen Det helbredende køkken – spis dig fra diabetes 2, med en række gevinster ved, at gøre maden til sin medicin:
  • Du taber dig.
  • Du kan skære ned på medicin – ikke kun hvis du er i insulinbehandling, men også hvis du er i kolesterolbehandling!
  • Du får mere energi.
  • Du bliver klogere.
  • Du bliver gladere.
  • Dine tarme vil elske dig.
  • Du forebygger alverdens sygdomme.
  • Din krop vil elske dine nye vaner. (33)
Colourbox [05-04-2016]
En anden støtte til din hverdag, kunne være disse gode bud:
  • Dyrk motion – du vil frigive signalstoffer til hjernen, som giver dig mere mod på opgaven.
  • Sørg for rigeligt med søvn.
  • Start godt hver dag – sæt tid af til morgenmaden og slut badet med et koldt gys. Suppler endelig op med en 10 minutters gåtur eller simple 5 dybe indåndinger i ny og næ.
  • Tag en pause – stop op og tænk over hvorfor du er ved at ændre din hverdag.
  • Tilgiv dig selv – det er okay at falde i, så længe du kommer op på hesten igen.
  • Gør noget godt for dig selv.
  • Spis langsomt! (34)
Colourbox [05-04-2016]
Bogen henvender sig til den almene borger med type 2 diabetes, forhøjet kolesterol og overvægt, og er derfor i et letlæseligt sprog. Den er meget overskuelig, med en masse lækre vegetaropskrifter, til en 4 ugers kur. I ledet til at motivere Ejner til at ændre levevis i forhold til kosten, ville en bog af denne art være et fantastisk redskab. Denne bog appellere mere til et yngre publikum. Men der er mange af denne slags bøger - en hurtig søgning på det lokale bibliotek giver 5 forskellige bøger, som også indeholder opskrifter med kød, som appellere bedre til en mand som Ejner.

Her er nogle få facts om diabetes kost:
Oftest råder man en diabetes diæt til at bestå af 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider.

I normalkosten siger man, at tallerkenens indhold skal bestå af 40 % kartofler, ris, pasta og brød, 40 % grøntsager og frugt, og de sidste 20 % skal være kød, fisk, fjerkræ, æg og pålæg.

Ved en diabeteskost skal 50 % bestå af kartofler, ris, pasta og brød, 30 % af grøntsager og frugt, og de sidste 20 % af kød, fisk, fjerkræ, æg og pålæg (35).




Efter interviewet med Ejner viste jeg ham denne "tallerken deling" - og spurgte om jeg ikke kunne få lavet sådan et billede til ham. Sådan en inddeling var noget han kunne forstå og forholde sig til og fandt meget motiverende.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar