torsdag den 24. marts 2016

Aaron Antonovsky; At mestre en forandring


Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]
Vi ser ofte kampanger om fx at rygning kan dræbe, som egentlig er et forebyggende sundhedsarbejde, for at oplyse rygerne og ikke rygere om hvor farligt det er for dem. Dette kan dog let komme til at spænde ben for sig selv, da det får modsat effekt. At ændre en livsstil, handler ikke om at vide hvad der er rigtigt og forkert, men om at være motiveret for en forandring og livsstilsændring. (9)
Da vi arbejder mod at forebygge en dårlig og usund livsstil, som kan medføre diabetes type-2 er det vigtigt vi er opmærksomme på overstående. At befolkningen ser det som en håndsretning og ikke en løftet pegefinger!

Aaron Antonovsky har lavet en teori om salutogenese. Dette betyder ”det, der forårsager sundheden”. Han lægger vægt på at vejledningssamtalens mål ,er at fremme en positiv forandring og udvikling ved de vejledningssøgende, i vores arbejde, den danske befolkning. (10)

For at mestre en forandring, som i vores forebyggende arbejde, skal befolkningen se fordelene ved at ændre livsstil til det bedre, så vi i det danske samfund kan forebygge den stigende udvikling af diabetes type-2, er det vigtigt at vi griber ind om de komponenter Antonovsky arbejder med; meningsfuldhed, begribelighed og håndterbarhed.

Meningsfuldhed er motivationen for at skabe en forandring og skal kunne stimulere befolkningen til at yde deltagelse og engagement i en kampagnen og derved ændre livsstil eller blot en lille ændring i sin hverdag. En ændring der kan fremme sundheden for den enkelte.

Begribelighed er et begreb der benyttes for at det der skal ske, giver mening og at befolkningen opnår korrekte viden, for skabe sig en forudsigelig forståelse for konsekvenserne, ved ikke at have en sund livsstil. Her er orden og struktur vigtigt, så der opleves et overblik over hvad der skal ske.
Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]
Håndterbarhed bygger på ressourcerne hver enkelte person har, som er nødvendige for at skabe en god oplevelse. Har man ikke ressourcerne til forandring, vil det blive en følelse af fortvivlelse de oplever i stedet. Herfor er det også vigtigt at vi som fagprofessionelle, er opmærksomme på at selv en lille ændring er en stor sejr for nogen og derved støtte dette. (11)
Ser vi på vores problemstilling og det at vi gerne vil hjælpe Ejner til at forebygge sin hyperglykæmi og dermed eventuelle sendiabetiske komplikationer kan vi, sammen med den motiverende samtale, skabe et forhåbentlig godt fundament for hans forandring i livsstil. Den motiverende samtale beskrives i senere blogindlæg.
Ejner har ikke haft en sund livsstil, men ser han meningsfuldheden i at ændre sin spisevane, således hans hyperglykæmi falder, så har han en motivation til at yde en deltagelse og engagement i forløbet og derved kunne skabe en ændring.
Med korrekt viden og en forståelse for længervarende hyperglykæmi, er begribelighed essensen. Det overblik Ejner skal have hjælp til at skabe, skal kan kunne benytte til at skabe forudsigelighed ved konsekvenserne af ikke at ændre livsstil, fx at han udvikler sendiabetiske komplikationer.
Ejner er et unikt individ, ligesom alle andre mennesker, og vi skal derfor se på de ressourcer han har for at kunne skabe en forandring, således han oplever succes og ikke nederlag. Dette kan være den lille gåtur en gang i mellem som bliver en lille daglig gåtur og respektere at dette kan være en stor sejr for Ejner.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar