søndag den 3. april 2016

Diabesity

En artikel beskriver det nye koncept indenfor diabetes types 2, nemlig ”diabesity”. Det er en kombination af diabetes type 2 og ”obesity” (fedme). Der er et stærkt link mellem disse to sygdomme (32).
Colourbox [05-04-2016]

Diabesity er en af de største helbreds trusler verden over. Det er en kombination af et kronisk overindtag af kalorier, stillesiddende livsstil og søvnløshed (32).

I 2013 var der 382 millioner mennesker med diabetes, og i år 2035 forventes det at stige til 592 millioner. I år 2008 var 1,4 billioner voksne overvægtige eller fede. 200 millioner mænd og 300 millioner kvinder var fede. Over 50% af USA's befolkning og Europas befolkning er enten overvægtige eller fede – og det siger ikke så lidt (32).

Kosten er først og fremmest det vigtigste i denne konstellation. Men ellers spiller søvn og aktivitet også en kæmpe rolle. Det viser sig, at der en øget stigning af BMI tallet, kan ske i samspil med for lidt søvn. Hvis du sover mindre end fem timer om natten, har du 60 % øget risiko for fedme! Søvnnedsættelse får sulten til at stige med 24 % (32).

Dette ses også meget tydeligt hos Ejner. Han fortalte om, hvorledes han har været vant til søde sager som barn, og hele sit liv har været en lettere overvægtig mand – ligesom sin far. Ejner og hans far går begge ind under konceptet diabesity. Men ønsket om at ændre vilkårene, har aldrig været en realitet før nu, hvor Ejner har tilsluttet sig ”Diabesity holdet”.

Generelt giver det et skræmmende billede af, hvor vigtigt og relevant det er at sætte ind med forebyggelse, da tallene stiger kraftigt (32). Ikke først når det er for sent, som ved Ejner, men inden diabetes og fedme udvikler sig mere.


Sov godt! og helst mere end fem timer…
Colourbox [05-04-2016]

Ingen kommentarer:

Send en kommentar