Vi kan enten undgå type 2 diabetes eller lære at holde vores blodglukose stabilt igennem kosten. Nogle vil endda fortolke maden som medicin.
Langt over halvdelen af deltagerne fra vores spørgeskemaundersøgelse spiser
tre hovedmåltider om dagen, men ikke nær nok forstår betydningen af
mellemmåltiderne. Efter vores interview med Mette spiser hendes borgere
generelt meget dansk fed mad, og mellemmåltiderne består gerne af hvidt brød og
småkager. Mette og hendes kollegaer gør det helt rigtige, nemlig at finde de
mere grove småkager der indeholder flere proteiner og fibre.
I denne kamp mod en bedre kost og stabilt blodglukose, kommer bogen Det
helbredende køkken – spis dig fra diabetes 2, med en række gevinster ved,
at gøre maden til sin medicin:
- Du taber dig.
- Du kan skære ned på medicin –
ikke kun hvis du er i insulinbehandling, men også hvis du er i
kolesterolbehandling!
- Du får mere energi.
- Du bliver klogere.
- Du bliver gladere.
- Dine tarme vil elske dig.
- Du forebygger alverdens
sygdomme.
- Din krop vil elske dine nye
vaner. (33)
Colourbox [05-04-2016] |
En anden støtte til din hverdag, kunne være disse gode bud:
- Dyrk motion – du vil frigive
signalstoffer til hjernen, som giver dig mere mod på opgaven.
- Sørg for rigeligt med søvn.
- Start godt hver dag – sæt tid
af til morgenmaden og slut badet med et koldt gys. Suppler endelig op med
en 10 minutters gåtur eller simple 5 dybe indåndinger i ny og næ.
- Tag en pause – stop op og tænk
over hvorfor du er ved at ændre din hverdag.
- Tilgiv dig selv – det er okay
at falde i, så længe du kommer op på hesten igen.
- Gør noget godt for dig selv.
- Spis langsomt! (34)
Colourbox [05-04-2016] |
Her er nogle få facts om diabetes kost:
Oftest råder man en diabetes diæt til at bestå af 3 hovedmåltider og 3
mellemmåltider.
I normalkosten siger man, at tallerkenens indhold skal bestå af 40 %
kartofler, ris, pasta og brød, 40 % grøntsager og frugt, og de sidste 20 % skal
være kød, fisk, fjerkræ, æg og pålæg.
Ved en diabeteskost skal 50 % bestå af kartofler, ris, pasta og brød, 30 %
af grøntsager og frugt, og de sidste 20 % af kød, fisk, fjerkræ, æg og pålæg (35).
Efter interviewet med Ejner viste jeg ham denne "tallerken deling" - og spurgte om jeg ikke kunne få lavet sådan et billede til ham. Sådan en inddeling var noget han kunne forstå og forholde sig til og fandt meget motiverende.
Efter interviewet med Ejner viste jeg ham denne "tallerken deling" - og spurgte om jeg ikke kunne få lavet sådan et billede til ham. Sådan en inddeling var noget han kunne forstå og forholde sig til og fandt meget motiverende.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar