torsdag den 24. marts 2016

Hvad er diabetes egentlig?

Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]

Diabetes mellitus er en endokrin sygdom og kaldes i daglig tale for sukkersyge. Diabetes mellitus er en fællesbetegnelse for en gruppe af sygdomme, hvor de hyppigste er type-1 og type-2 diabetes. Fælles for dem begge, er at blodglukose koncentrationen er forhøjet.

Type-1 og type-2 diabetes skyldes enten mangel på insulin eller at cellerne ikke reagerer på insulin. Efter længere tids diabetes mellitus, kan der opstå sendiabetiske komplikationer.

Her på bloggen har vi hovedsageligt fokus på diabetes type-2, da det er den type af diabetes der er livsstilsbetinget og den som flest danskere diagnosticeres med.
Ud over at det er den mest udbredte type diabetes, ca. 80% af diabetikerne i Danmark har denne form, så har vi arbejdet med Ejner, 86 år, som har type-2 diabetes.
(2)
Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]

Ejner har haft type-2 diabetes i godt 16 år. I flere år spiste han som han plejede og efter nogen tid begyndte han at klø. Han har været i tabeletbehandling for sin diabetes, men er nu overgået til injektion. Hans blodglukose ligger generelt på 14-16 mmol/l og da normalværdien er 4,2-6,1 mmol/l er der tydelig tegn på at Ejner har et konstant hyperglykæmi.
Han oplever symptomer som kløe, svimmelhed, manglende appetit, mundtørhed, tørst, træthed og hyppige vandladninger.
Hans viden omkring faren ved hyperglykæmi, sendiabetiske komplikationer, kost og motion ift. sin diabetes er meget lille.
En af grundene til at Ejner kan have haft svært ved at integrere sin diabetes ind i sit liv, kan skyldes hans habitus; hvordan vores opvækst fx har betydning for om vi udvikler sunde eller usunde levevaner. Habitus bliver beskrevet i senere blogindlæg.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar