Johanne og
Louise drog afsted mod Mettes arbejdsplads.
I vores store fortvivlelse omkring hvilken retning vi ville tage vores
projekt, valgte vi alligevel at mødes med sygeplejerske Mette, og stille
spørgsmålene generaliseret til et individuelt interview.
Før interviewets start planlagde vi at tage to studerende ud og interviewe
Mette. Der skulle være en 1. interviewer og en 2. interviewer, der havde til
hensigt at stille de uddybende spørgsmål som 1. intervieweren ikke havde i
interviewguiden.
Det var svært at afklare formålet med interviewet med Mette som informant,
da vi kun havde vores hovedtema at gøre brug af. Det var derfor mange
forskellige spørgsmål, i håb om at finde et problem. Derfor opstod den første
fejlkilde ved, at spørgsmålene ikke var uddybende nok.
Der er forskellige former for interview, når man tale om styring ved hjælp
af en interviewguide. Vi satsede
på en semistruktureret samtale, der i virkeligheden blev til et meget struktureret
interview, det vil sige, at vi tog de fleste spørgsmål ét af gangen. Vi antager
herefter, at vores manglende erfaring og nervøsitet omkring interviews er skyld
i denne klamren til interviewguiden (30).
Alt i alt, kunne interviewet have gået bedre og mere flydende, som det
ønskede ustrukturerede interview vi havde planlagt. Men Mette er heldigvis
behagelig og nem at tale med.
Colourbox [Lokaliseret 05-04-2016] |
Vi gennemgik på de afsatte 30 min. disse emner:
(Jeg har valgt at referere til nogle af de spørgsmål, vi har valgt at gøre
brug af og der har været med til at danne vores grundlag for opgaven. Svarene
er referater.)
- Er der forskel på de type 2
diabetes patienter der kommer fra land og by?Vi havde en fordom om, at der
ville være stor forskel på hvordan land- og byboere håndterer deres
diabetes. Men som Mette sagde:
”De fleste er opvokset
på landet, og flyttet til de mindre byer efter de er gået på pension” (27).
Ergo, derfor er det ikke nemt at
se en forskel.
- Hvordan ser de generelle
spise- og motionsvaner ud for de ældre med type 2 diabetes?Mette fortæller
at de ældre spise den gamle danske fede mad. Hvis de spiser
mellemmåltider, er det gerne noget i form af hvidt brød og småkager. Deres
motionsvaner beskriver hun som ikke eksisterende, ud over det format der
hedder normal husholdning og deres arbejde.
Hun uddyber også hvor
anderledes det ser ud for de yngre, der sendes på sundhedscenteret, hvor de får
vejledning.
”Des yngre
patienterne er, des mere ansvar tager de for mad og motion” (27).
- Hvor godt kender diabetikerne
til senkomplikationerne?Mette fortæller, at de fleste diabetikere har et
familiemedlem med diabetes og derfor har kendskab til komplikationerne.
- Hvad oplever borgerne er det sværeste
ved diabetes?De fleste finder det med, at holde blodsukkeret indenfor det
respektive er svært.De har ikke ressourcer til at kontrollere det.
- Mener du, at det er et typisk
problem for borgere i din gruppe, at holde deres blodsukre inden for det
respektive? Vi får refereret, at de fleste ældre borgers blodsukker
generelt ligger lidt over nyrernes tærskelværdi for glukose (som er 10
mmol/l). De ældre kan i realiteten ligge lidt højere, da chancerne for
senkomplikationerne er mindre, da der er mindre år til at udvikle dem i.
”Som regel ligger de ældre (over 75 år)
ca. i gennemsnit på 11-12 mmol/l. Lægerne siger som regel, at hellere for højt
end for lavt – ved de ældre borgere” (27).
Derudover gjorde Mette os generelt meget klogere på hvorledes hele processen
med at få diagnosticeret type 2 diabetes og hvordan mange patienter lever med
diagnosen hver dag.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar