torsdag den 24. marts 2016

Hvad er diabetes type-2 egentlig?

Type-2 diabetes
Årsagen til at der opstår type-2 diabetes er at der opstår nedsat virkning af insulinen i kroppen, samtidig med at insulinproduktionen falder. Insulin dannes i beta-cellerne i de langerhanske øer i pancreas.
Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]
Typisk for en type-2 diabetiker er at de er over 40 år inden sygdommen bryder ud, de har tendens til overvægt samt over en lang periode indtaget usund kost og haft et minimum aktivitetsniveau.

Man har gennem de seneste årtier set et stigende antal diagnosticeret type-2 diabetikere. Dog har så mange svage eller helt manglende symptomer, fordi sygdommen udvikles langsomt, at der skønnes at være omkring 400.000 mennesker der har sygdommen.

Det er uklart hvad der fører til type-2 diabetes, men man ved at arvelighed og miljøfaktorer spiller ind. Ca. 80% af type-2 diabetikere er overvægtige på diagnosetidspunktet og fedme er en af de hyppigste årsager til udviklingen af sygdommen. En længerevarende dårlig livsstil, med dårlige kost og motionsvaner og rygning spiller blandt andet ind på sygdommens udvikling.

Inden sygdommen kan diagnosticeres kan den have ulmet længe i kroppen, med lange perioder af insulinresistens, nedsat glukosetolerance og tegn på det metaboliske syndrom. Den væsentligste faktor er insulinresistens, der betyder at insulinen ikke har samme virkning som normalt. Kroppens celler reagerer ikke på insulinen i blodet og derfor bliver blodglukosen ikke sænket. Betacellerne i pancreas forsøger at kompenserer ved at øge udskillelsen af insulin således blodglukosen holder normalt niveau. For at der opstår type- diabetes skal insulinresistensen kombineres med manglende insulinudskillelse, så der opstår hyperglykæmi.
Colourbox [Lokaliseret 05-04-16]

På diagnosetidspunktet vil der ofte være færre beta-celler at se hos type-2 diabetikere; ca. halvdelen kan være væk. Dette skyldes forandringer i de langerhanske øer i pancreas og over længere tid, kan insulinudskillelsen falder så meget, at sygdommen bliver insulinkrævende vha. insulinbehandling.
Som skrevet går rigtig mange rundt med type-2 diabetes uden at vide det. Dette skyldes at symptomerne er svage eller manglende og da symptomerne er begrænset kan der gå længe inden en diagnose.
Symptomerne, hvis de optræder, skyldes hyperglykæmi, skyldes at insulinudskillelsen ikke kan kompensere for insulinresistensen. Symptomerne ses som store diureser, træthed, tørst og vægttab. Sendiabetiske komplikationer optræder nogle gange før sygdommen diagnostiseres og er grunden til at der opsøges læge.

Betacellerne udskiller insulin når blodglukosen er høj og der er inkretinhormonerne GIP og GLP-1 tilstede, men ved type-2 diabetes er insulinudskillelsen og virkningen af inkreatinhormonerne nedsat.

Da diabetes type-2 er livsstilspræget og en så hyppig livsstilssygdom, finder vi det meget relevant at gøre et forebyggende arbejde imod at sygdommen får lov at udvikle sig så kraftigt.
(3)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar